PREDSTAVITEV MATCHE

Matcha v dobesednem prevodu pomeni “čaj v prahu”, na Japonskem jo izdelujejo in pijejo že tisočletje, danes pa predstavlja pomemben del japonske kulinarične kulture.

Matcha vsebuje visoko stopnjo katehina (antioksidant EGCG), ki ima številne zdravilne učinke (protivnetne, protirakave, topi maščobe, ščiti celice,...). Prav tako vsebuje kofein/tein, kar pripomore k večji koncentraciji in budnosti. Vendar v primerjavi s kofeinom v kavi, se kofein v matchi sprošča počasneje. Matcha vsebuje L-teanin (aminokislina), ki ima sproščujoče lastnosti, zato je za matcho značilno, da po njen nimamo nervoznega in nemirnega občutka, ki je značilen po pitju kave.

RAZLIKA Z ZELENIM ČAJEM - ko spijemo matcho, spijemo celotne liste zelenega čaja in s tem v naše telo vnesemo vsa hranila, ki jih vsebuje zeleni čaj (antioksidanti, vitamini, minerali, vlaknine, aminokisline...). Ko spijemo zeleni čaj, naše telo absorbira le 10-20% vseh omenjenih hranil.

 

LASTNOSTI MATCHE

  1. matcha je zelo močan antioksidant, ki nas varujejo pred prostimi radikali
  2. matcha je bogat vir katehinov, le-ti imajo protibakterijski učinek, zmanjšujejo pojav ateroskleroze, zmanjšujejo holesterol v krvi, varujejo kožo pred sončnim sevanjem in posledično pred staranjem, ...
  3. EGCG (katehin), ki se nahaja v matchi, je 100x močnejši od C vitamina
  4. 1 skodelica matche vsebuje toliko antioksidantov kot 10 skodelic zelenega čaja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zanimiva lastnost matche je ta, da deluje pomirjujoče in sproščujoče. Kitajski Daoisti in japonski budistični menihi, jo uporabljajo že več kot 1000 let, kot sredstvo za podporo ohranjanju miru in jasnosti uma med dolgimi urami meditacije.

Danes vemo, da L-teanin spodbuja oddajanje alfa valov v možganih, ki vplivajo na naše razpoloženje in vzbujajo občutek sproščenosti in umirjenosti, ne da bi povzročali zaspanost. Nutricionisti L-teanin priporočajo tudi zaradi njegovega ugodnega vpliva na vzdrževanje ustrezne ravni dopamina in serotonina v telesu.

Matcha spodbuja izboljšanje spomina in koncentracije. Bojevniški samuraji so pred ekspedicijo pili matcho kot naravno energijsko pijačo. Matcha vsebuje velike količine L-teanina in drugih hranil, ki pozitivno vplivajo na imunski sistem. Raven energije po pitju skodelice matche lahko traja več kot šest ur.

Kljub vsebnosti kofeina v matchi po njenem uživanju ni stranskih učinkov, ki so značilni za stanje po pitju kave, kot so hiperaktivnost, visok pritisk in živčnost. 80 miligramov kofeina v skodelici matche je enakovredno 90-150 miligramom v porciji kave.

Matcha zeleni čaj pospeši metabolizem v telesu in povzroči štirikrat hitrejše izgorevanje maščob.

Matcha vsebuje visoko vsebnost klorofila, zelenega pigmenta, ki daje zeleno barvo listom in čisti telo toksinov. Količina klorofila v listih se poveča zaradi posebne pridelave, ki vključuje senčenje čajevca tri tedne pred žetvijo.

Katehini, ki jih vsebuje matcha čaj, ne pomagajo le v boju proti prostim radikalom, ampak imajo tudi antibiotične lastnosti in krepijo naš imunski sistem s svojim protibakterijskim in protivirusnim učinkom. Ena skodelica matche telesu zagotovi znatne količine vitaminov A in C, kalija, kalcija in železa.

Glede na raziskave imajo ljudje, ki redno pijejo matcho, nižjo raven slabega holesterola LDL in višjo raven dobrega holesterola HDL.

 

IZDELAVA MATCHE

SENČENJE - enkrat sredi aprila, ko poženejo prvi čajni lističi, se plataže čajevca za cca. 20 dni prekrijejo s ponjavami, ki ščitijo rastlino pred direktno sončno svetlobo. Vsak pridelovalec se odloči, kako močno bo zasenčil svoje plantaže. Senčenje rastlin povzroči, da se zmanjša fotosinteza, rast čajevca se upočasni, poveča pa se proizvodnja klorofila, prav tako se v listih začnejo kopičiti ostala hranila. Ker čajevec ne raste na direktni sončni svetlobi, ki ima velik vpliv na grenkobo čaja, so čajni listi, ki rastejo v senci, slajšega okusa.

 

OBIRANJE ČAJEVCA - prvo obiranje se začne konec aprila in traja nekje do konec maja. Dva tedna po prvem obiranju začnejo rasti novi čajni lističi, ki so v roku 45 dni pripravljeni za drugo obiranje, ki traja vse do konec junija/začetek julija. Tretje obiranje ze začne avgusta. Čaj po vsakem obiranju je manj močnejši, izgubi na barvi in okusu. Prav tako se razlikujejo čajni lističi, ki jih zbirajo pri prvem obiranju. Prva dva lističa na konici rastline veljajo za najkvalitetnejša in se uporabljajo za PREMIUM čaje in ceremonialne matche. 3 čajni lističi se uporabljajo za visokokvalitetne čaje/matche. 4 in 5 čajni lističi se uporabljajo za običajne čaje (matcha za kuhanje).

 

PARJENJE - takoj po obiranju, da se prepreči oksidacija in fermentacija čajnih lističev, se začne parjenje, ki omogoča, da se ohrani živo-zeleno barva čaja, sveža aroma in hranila. Po parjenju, čajne lističe posušijo, le-ti izgubijo do 6x na svoji velikosti. Nekateri čajni lističi (odvisno za kateri čaj uporabijo), grejo čez proces stiskanja in zvijanja, kar vpliva na okus in aromo čaja.

 

LOČEVANJE - po sušenju, čajne lističe ločijo glede na velikost, barvo in težo. Naslednja stopnja je odstranjevanje stebel in “žil” iz čajnih lističev. Le-te nato uporabijo za čaje, kot so KUKICHA ali HOJICHA. Samo glavne dele čajnih lističev, ki so polni hranil, uporabijo za matcho - le te še enkrat preverijo, narežejo na drobne dele in ponovno posušijo. Končni rezultat je TENCHA - majhni, drobljeni, temno-zeleni lističi, ki so zadnja stopnja in osnova za izdelavo matche.

 

MLETJE TENCHE V MATCHO - zadnja stopnja je mletje TENCHA lističev v matcho. Tradicionalno se matcha melje na kamnitih mlinih, to je natančen in dolgotrajni proces. En kamniti mlin potrebuje 1 uro, da zmelje 30-40g matche v fin prah. Zaradi svoje fine strukture, se matcha odlično topi v vodi in pusti kremasto strukturo.

 

NADZOR - pred pakiranjem matche poteka natančen nadzor le-te. Izmerijo se hranila matche in preveri se, da ni prišlo do kontaminacije. MOYA matcha ima certifikat neodvisne japonske organizacije JONA, ki strogo nadzira in pregleduje kvaliteto vseh match, ter zagotavlja, da matcha ne prihaja iz ozemlja, ki je vsebovalo pesticide ter, da pri proizvodnji ni prišlo do kakršnikoli zunanjih primesi ali onesnaževanja.

 

PAKIRANJE in SHRANJEVANJE - zatem, ko so bile odobrene vse stroge zahteve, se začne hermetično pakiranje. Ker je matcha občutljiva na zunanje dejavnike, se v skladišča odpošilja le manjše količine matche, tako se zagotovi kvaliteta in svežina matche. Doma po odprtju matche, le-to hranite v neprodušni embalaži v hladilniku. V primeru, da je ne boste uporabljali dlje časa, jo lahko zamrznete v zmrzovalniku. Po odprtju matcho porabite v roku 3-4 tednih, saj začne odprta matcha izgubljati na svoji barvi, okusu in hranilih.

 

 

 

 

 

 

 

 

PRIPRAVA MATCHE

KLASIČEN NAČIN - Vskledo za matcho (CHAWAN) dolijte 0,5 - 1 dcl vroče vode, ki ne sme presegati 80°C. Odmerite 1 bambusovo žličko (CHASAKU) matche in jo stresite v CHAWAN (skledo). Nato z bambusovo metlico (CHASEN) matcho mešamo v ponavljajočih se gibih v obliki črke W in M, dokler se matcha ne speni in nimamo grudic. Namesto bambusove metlice lahko uporabimo ročni penilec za mleko. Pripravljeno matcho pijemo iz sklede CHAWAN.

 

MATCHA LATTE - najprej pripravite matcho na klasičen način, nato segrejte/spenite mleko ali rastlinski napitek (mleko ne sme biti vrelo). Spenjeno mleko zlijete v šalico in nato čez prelijete pripravljeno matcho. Lahko jo pripravite tudi na hladen način z mrzlim mlekom in kockami ledu.

 

VSESTRANSKA MATCHA - matcho lahko uporabite tudi pri peki piškotov, tort, palačink... Za peko uporabite cenejšo matcho nižje kakovosti. Matcho lahko dodajate v smoothie, limonado, pomešate s sokom...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pripravite OBRAZNO MASKO!

1 čajno žličko matche dobro premešajte z eno žlico medu in/ali kokosovega olja.

Masko nanesite na čist in suh obraz, pustite delovati 15-20 minut, nato dobro sperite z mlačno vodo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OPOZORILO - matcha metlica je narejena iz naravnega materiala (bambus), zato je zelo pomembna nega le-te. Po vsaki uporabi jo dobro sperite pod mlačno vodo (NE uporabljajte detergenta) in dobro posušite. Uporabite stojalo za matcha metlico, saj bo ta dlje časa ohranila svojo obliko in obstojnost. Metlice nikakor ne perite v pomivalnem stroju!

 

Pripravil: David Huber